­
­

SzEK.org

Mi az a SzEK.org?

A SzEK.org a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület hivatalosan bejegyzett rövid elnevezése, azaz ez nem csak a doménünk, hanem a nevünk is egyben: tehát nem SzEK, hanem SzEK.org ("szekorg" vagy "szek-pont-org"). A SzEK.org jogi formája egyesület, az egyesületi törvényben meghatározott szabályok szerint működik. Az egyesületnek nincsenek tulajdonosai, csak tagsága, és az egyesület vezető tisztségviselőit is a taggyűlés választja meg titkos szavazással, háromévente.

Kik a SzEK.org tagjai?

Az egyesület tagjai olyan vállalkozások, intézmények, szervezetek és magánszemélyek, akik számára valamilyen okból fontos az elektronikus kereskedelem fejlődése. A tagságnak csak mintegy harmada áll e-kereskedőkből, tehát a SzEK.org nem az e-kereskedők szövetsége, hanem mindazoké, akik tevékenysége az e-kereskedelemhez kapcsolódik: sorainkban megtalálhatók bankok, futárcégek, fejlesztők, marketingcégek, médiavállalatok, technológiai szolgáltatók, egyetemek, kutatócégek és számtalan egyéb speciális vállalkozás. Méret szempontjából is széles a skála a világszerte ismert globális cégektől az egyszemélyes bt-ig. A tagságban közös, hogy mindannyiunk fő értékei közé tartozik az innovativitás, a nyitottság, kreativitás, fejlődőképesség és együttműködési készség. Az egyesület taglistája itt található.

Hogy működik a SzEK.org?

A SzEK.org a közgyűlés által elfogadott Alapszabályban meghatározott elvek szerint, és az ott megfogalmazott célok érdekében, nonprofit szervezetként működik. A mindenkor hatályos alapszabály a korábbi verziókkal együtt itt tekinthető meg. Közhasznú egyesületként olyan tevékenységeket folytatunk, amelyek a közt szolgálják, azaz nem vagyunk érdekvédelmi szervezet, nem egy szűk csoport érdekei szerint cselekszünk.

Az egyesület szervezeti felépítése:

  • taggyűlés (korábban közgyűlés): az egyesület legfőbb szerve, amely az egyesület tagjaiból áll
  • elnökség - az egyesület operatív működéséért és közvetlen irányításáért felelő szervezeti egység, tagjait a taggyűlés választja meg
  • elnök - az egyesület legfőbb tisztségviselője és operatív irányítója
  • alelnökök - együttesen az egyesület elnökével azonos jogokkal rendelkező tisztségviselők
  • egyesületi titkár - az egyesület operatív ügyeit intéző munkavállaló, munkáltatója az elnökség, munkaszerződés alapján végzi a munkáját
  • ellenőrző bizottság - az egyesület gazdasági, pénzügyi tevékenységének ellenőrzését végző szervezeti egység

Az egyesületben ezen kívül további bizottságokat és tagozatokat, szekciókat lehet létrehozni, ennek módjáról és szabályairól - és minden olyan kérdésről, amelyet az Alapszabály nem rögzít - a Szervezeti és Működési Szabályzat rendelkezik.

Közhasznú egyesületként tevékenységünk nyilvános, az éves beszámolóinkat és költségvetésünket bárki megtekintheti, illetve az egyesület testületeinek összejövetelein - taggyűlés és elnökségi ülések - bárki részt vehet, akkor is, ha az egyesületnek nem tagja. (Bárki részt vehet, de szavazati és felszólalási joga csak az adott testület tagjainak van.)

Mit csinál a SzEK.org?

A SzEK.org olyan szakmai tevékenységeket folytat, amelyek elsősorban a hazai e-kereskedelmi piac fejlődését, jogszerű működését és a működési feltételek javulását szolgálják.

Legfőbb tevékenységeink:

Amennyiben szeretné nyomonkövetni minket, erre több lehetőség is rendelkezésére áll:

Remélem, sikerült átfogó képet adnom a SzEK.org-ról, amely közel 300 tagjával - azt hiszem, nagyképűség nélkül mondhatjuk - a hazai e-kereskedelem legfontosabb szakmai szervezete. Amennyiben szeretne Ön is közénk tartozni, erről itt talál információkat.

üdvözlettel:
Nagy Sándor
elnök